Ruim twintig jaar geleden schreef wielerjournalist Frans van Schoonderwalt in de Volkskrant een column over de Schoolstraten van Nederland. Op 13 januari 2001 was Horst aan de beurt. Ik kwam in september 2016 bij toeval terecht op de pagina van de column op de site van de Volkskrant en heb er destijds een PDF van gemaakt. Dat was maar goed ook, want inmiddels zijn we zes jaar verder en heeft de krant zowat alles achter de betaalmuur gezet.

Maar goed, nu zes jaar later moest ik er opeens weer aan denken en bedacht me dat het misschien leuk is om het verhaal van toen te vergelijken met nu; 21 jaar later.

In 2001 bestond de Westsingel nog niet, die is rond 2008 aangelegd. Hierdoor kwam tuin- dier- en steencentrum Severens op nummer 49 direct aan die nieuwe rondweg te liggen. Severens heeft zich inmiddels toegelegd op bedrijfsbeveiliging en ze zijn inmiddels vertrokken naar Melderslo. Nummer 49 is zelfs niet langer in gebruik; van 47b binnen de Westsingel gaat het aan de overkant direct verder met 51. Een recentelijk afgesplitst perceel maakt een nieuwe 49 echter weer mogelijk…

Een wetering kruist ter hoogte van nummer 49 de straat. Precies bij die wetering loopt nu de Westsingel. Toen we in 2013 in Horst kwamen wonen lag hij binnen de singel, kort daarna is deze buiten de singel verlegd, precies over het oude perceel van nummer 49. Een bordje met het cijfer 5, een pijl en een fiets verwijst naar Peel en Maas. Blijkbaar is het fietsnetwerk intussen opnieuw opgebouwd, want tegenwoordig is het nummer 87 waar de pijl heen wijst en die maakt ook eens een klein ommetje door de nieuwe Grad Roosenstraat en Van den Bekeromstraat.

Hier was nummer 49. Links is nummer 47, rechts nummer 51
Hier was nummer 49. Links is nummer 47, rechts nummer 51.

Tegenover het tuincentrum staan rijen kerstbomen in het gelid, maar twintig kerstmissen hebben duidelijk hun tol geeist, want daar is niets meer van te zien.

De overkant van nummer 49
De overkant van nummer 49

Van hem is vast het stenen paartje onder een doorzichtig paraplu afkomstig, dat de tuin van nummer 53 opluistert, en vermoedelijk ook de twee stenen ganzen in diezelfde tuin en de kruik waaruit water in een vijver vloeit. Na ruim twintig jaar staat het stenen paartje – met nieuwe blauwe paraplu – nog steeds in de tuin van nummer 53! De vijver is inmiddels gedempt, inclusief de stenen ganzen en de kruik en er prijkt een nieuw natuurstenen fontein-ornament. En het stenen paartje onder een stenen paraplu in de voortuin van nummer 30 lijkt ook de signatuur van Severens (uw tuinvakman) te dragen. Die staan er inmiddels niet meer, maar ik zag op Google Streetview dat ze er in 2008 nog stonden.


Het stenen paartje onder een blauwe paraplu dat de tuin van nummer 53 opluistert

Babouche gasten, willen jullie je fiets zoveel mogelijk aan de overkant zetten, dit in verband met de beschadiging van de muur, vraagt nummer 11. Babouche is een rockcafé op nummer 9 met twee deuren. Op de ene deur staat: andere deur. Inmiddels zijn beide deuren voorgoed gesloten. Eind 2018 zijn de uitbaters er na dertig jaar mee gestopt. Een opvolger is er nog niet.

Babouche
Babouche

Ik ben in het Land van de Champignons. Eenmaal buiten de dorpskom – want dit is een Schoolstraat die de natuur opzoekt – stuit ik op de ene kwekerij na de andere. Horst Champignoncentrum. Nummer 49 waar we al eerder waren, was in 2001 al buiten de bebouwde kom. Met de aanleg van de Westsingel kwam de grens precies daar te liggen, en toen uitbreidingsplan De Afhang in verre staat van uitvoering was, is het hele gebied opgenomen in de bebouwde kom. De weg ging van 80 km/h naar 50 km/h en inmiddels 30 km/h. De Schoolstraat zoekt inmiddels de natuur niet meer op en ook de champignonkwekerijen hebben dit gebied al enige tijd verlaten.

Verboden met vuur te spelen, waarschuwen de gaskastjes in de tuinen van de nummers 51 en 55. Pas op schrikdraad, hangt aan het weiland ter hoogte van nummer 53. De gaskastjes zijn er nog, inclusief vuur-verbod, maar de vraag is hoe lang nog, nu we met z’n allen van het gas moeten. Een weiland is er hier allang niet meer; hier is nu het kruispunt naar alweer de volgende nieuwbouwwijk, precies ingepast tussen nummers 53 en 42.

Overzijde Schoolstraat 55a in september 2013
Overzijde Schoolstraat 55a in september 2013

Overzijde Schoolstraat 55a in juni 2022
Overzijde Schoolstraat 55a in juni 2022

Er is er nog één enkele kweker te vinden iets verderop aan de Afhangweg. Weggestopt achter de huizen, want wat niet veranderd is: de kwekers lopen in tegenstelling tot Severens niet erg met zichzelf te koop. Een minuscuul tekeningetje van drie champignons (nummer 55a), een dito naamstickertje (nummer 53), volstrekte anonimiteit (nummer 90). Een vrachtwagen achter het ABC-hekwerk verraadt het eveneens anonieme nummer 47.

Schoolstraat 90 in juni 2013
Schoolstraat 90 in juni 2013

Een interessante historie heeft nummer 1. Voor verse mosselen en Ware Witte van het vat beveelt café-restaurant Soestdijk op nummer 1 zich aan. In de loop der jaren zijn hier verschillende uitbaters geweest, met als toppunt het Italiaanse restaurant “La Vita” wat als witwas-operatie van de Italiaanse maffia zou functioneren. Na de inval was het restaurant “om technische redenen” lange tijd gesloten. Nadat de rust was wedergekeerd opende er muziek-café Anja ván de smid. De Ware Witte heeft plaats gemaakt voor het gerstenat uit Enschede.

Anja ván de smid
Anja ván de smid

Bij ‘t Schippertje op nummer 6 zijn kindervestjes van fl 87,50 te koop voor fl 43,75 en een set breibollen van Beach – in rood of zalmroze – kost slechts zestien gulden. Een echte specialist zoals deze vind je nog maar weinig, ook buiten Horst. Ze zijn er nog steeds en drie bollen “Raw linen” kosten nu in de aanbieding € 20,00.

't Schippertje
Bankje voor ‘t Schippertje in juli 2016

Ook de speksteen is in de aanbieding, bij De Triangel op nummer 5: fl 3,95 de kilo. Op nummer 5 verkopen ze inmiddels liever verzekeringen dan speksteen; en die zijn vast een stuk duurder per kilo papierwerk!

Vanaf het terras zijn schuin aan de overkant de uitgezaagde figuren te zien die zich aan het hekwerk van de school op nummer 8 vastklampen. Een meisje in een tuinbroek en twee voetballende jongens. Kinderen buiten laten spelen is een inmiddels verloren strijd. Tegenwoordig maakt OBS de Weisterbeek zich als gezonde school sterk voor een rookvrije generatie.

OBS De Weisterbeek gaat voor een rookvrije generatie
OBS De Weisterbeek gaat voor een rookvrije generatie

Sowieso zal het aanzicht van dit stuk Schoolstraat de komende jaren flink veranderen, want de school gaat tegen de vlakte en met de herbouw krijgt dit hele gebied meteen een facelift.

OBS De Weisterbeek
Binnen een paar jaar zal hier een compleet nieuw schoolgebouw verrijzen

Naschrift

Tijdens het maken van deze post kwam ik erachter dat Wim “Horst Sweet Horst” Moorman al in 2011 een “Schoolstraat Revisited” heeft geschreven. Erg leuk! Hij heeft zelfs ook een foto van het originele krantenartikel erbij geplaatst.